Vooral rond de feestdagen als Pasen, Sinterklaas en Kerst komt het nog al eens voor dat honden chocolade weten te bemachtigen. Vaak is wel bekend dat dit voor honden giftig is, maar niet welke hoeveelheden al een risico vormen en wat de verschijnselen zijn. Wij adviseren contact op te nemen bij opname vanaf 100 gram pure chocolade bij een middelgrote hond van 20 kg. Voor meer gegevens zie hieronder.
Ook rozijnen zijn giftig voor uw hond. Een voorbeeld: 450 gram rozijnen gaf bij een Vizla gedurende 2 dagen maag-darmklachten met braken en daarna een nierfalen met dodelijke afloop ondanks behandeling. Tussen de 15-30g rozijnen per kg lichaamsgewicht blijkt al fataal te kunnen zijn voor de hond.
Chocolade bevat Theobromine wat een ernstige vergiftiging kan veroorzaken bij honden. Het behoort tot de groep Methylxantines waartoe ook Cafeïne en Theofylline behoren. Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking in het lichaam. Deze effecten zijn bij honden veel sterker dan bij mensen. Wanneer er Theobromine in de maag van de hond zit, zullen de maagsecreties toenemen wat maagzweervorming tot gevolg kan hebben. Maagzweren leiden tot acute braakneigingen en diarree. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast, wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling zal ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsie-achtige stuipen. Ook leidt Theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken, waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.
Een dosis van 100-250 mg Theobromine per kg lichaamsgewicht is een potentiële dodelijke dosis voor de hond.

Product Theobromine per gram:

Witte Chocolade 0.009 mg, Oplos Chocolade 0.5 mg, Melk Chocolade 1.5-2.2 mg, Pure Chocolade 4.5-16 mg, Cacao Poeder 5.3-26 mg, Cacao Bonen 11-43 mg.
Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van Theobromine, maar bij honden duurt het wel 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Het duurt ca. 10 à 14 uur voordat de Theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen en in die tussentijd wordt het via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever van de hond heeft moeite met het afbreken van Theobromine. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond, maar stelt u eens een puppy voor die alles probeert te krijgen wat de kinderen eten!

Symptomen

De eerste symptomen van chocoladevergiftiging beginnen ongeveer 4-5 uur na opname:

 • verhoogde nervositeit en opwinding
 • trillen
 • misselijkheid met soms braken
 • diarree
 • snelle ademhaling
 • stuiptrekkingen
 • zeer snelle hartslag
 • flauwvallen, coma
 • De dood kan optreden 18-24 uur na het optreden van de hartritmestoornissen.
  Indien er wordt uitgegaan van 20 mg Theobromine per gram cacao of 10 mg per gram pure chocolade, dan betekent dit dat vanaf 100 gram chocolade voor een middelgrote hond (20 kg) serieus moet worden uitgegaan van een mogelijke vergiftiging.

  Therapie

  Er is helaas géén antidoot. De therapie is dus alleen symptomatisch. Indien de inname recent (< 2 uur) en er geen symptomen zijn, is een braakmiddel aangewezen, bijvoorbeeld door een injectie door de dierenarts. Géén zout achter op de tong, dit (oud) advies is achterhaald, honden kunnen een zoutvergiftiging daarvan krijgen!
  Daarna is herhaald actieve kool (bijv. Norit, dit ev. fijn stampen en een papje met water maken) aangewezen: 0.5-2.0 gram per kg oraal of via een maagsonde iedere 4 uur gedurende minimaal 48 uur.
  Verder symptomatische therapie indien nodig, o.a. spierontspanners (bijv. Diazepam) bij stuipen, i.v. infusen etc.