Een alligator als ’emotional support animal’, om van je depressie af te komen. Een Amerikaanse man zegt dat het hem helpt. Kan een dier je inderdaad van je depressie af helpen?
Dieren kunnen heel goed helpen om je beter te laten voelen, zegt Nienke Endenburg, GZ-psycholoog en deskundige op het gebied van de relatie tussen mens en dier.
“Als je vriendelijk uitziende dieren aait, komt het hormoon oxytocine vrij”, vertelt ze. “Dat hormoon reduceert stress, maakt je minder agressief en zorgt ervoor dat je pijngrens omhoog gaat.”
Blij
Ook zorgt het omgaan met dieren voor het vrijkomen van endorfine. “Daarvan word je blij.” Als je een hond hebt, moet je die ook uitlaten. Die beweging zorgt voor nog meer endorfine in je lichaam, legt Endenburg uit.
“Mensen die lijden aan een depressie, komen vaak moeilijk van de bank. Van de bank naar het toilet gaan is voor hen vaak al een moeilijke opgave, die energie hebben ze niet. Een hond kan daar verandering in brengen”. Met een hond ga je toch, want ja, die moet toch worden uitgelaten.” vertelt ze.
Lees hier het volledige artikel.