De Food and Drug Administration in Amerika (FDA) waarschuwt voor een mogelijke connectie tussen graanvrije brokken en de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) bij honden. DCM is een aandoening die honden kunnen krijgen door een genetische afwijking, maar nu blijken ook honden van andere (zonder genetische aanleg) rassen (Dwergschnauzer, Shih Tzu, Golden en Labrador Retrievers) en rasloze honden DCM te krijgen. Veel van de honden met DCM die bij de FDA gemeld zijn, kregen graanvrije brokken. Toen de waarschuwing van de FDA werd gepubliceerd, waren er 30 honden en 7 katten gerapporteerd aan de FDA. In een artikel van het Amerikaans hondenvoer-merk Annamaet wordt genoemd dat er 77 gevallen gerapporteerd waren, waarvan 42 graanvrije voeding kregen.
Ook de veterinaire hartspecialisten viel op dat veel van de honden die DCM ontwikkelden al langere tijd graanvrije brokken kregen. Bij de “veterinary cardiology community” waren er op 12 juli 2018 ongeveer 150 gevallen bekend.
Ze weten niet op welke manier de graanvervangers een relatie hebben met DCM, en of deze brokken ook echt de oorzaak zijn van het ontwikkelen van DCM. Vanuit de FDA wordt dit nu onderzocht.
Hebben honden dan toch graan nodig?
Zijn graanvrije brokken dan toch niet zo goed?
Hebben honden granen nodig voor een gezond hart?
Nee het zit iets anders. Het gaat namelijk om de vervangers van graan; peulvruchten, aardappel en zoete aardappel, en dan waarschijnlijk brokken die meer van deze ingrediënten bevatten dan vlees.
Om welke brokken gaat het?
De FDA zegt niet om welke brokkenmerken het gaat. Wel geven ze aan dat het om verschillende merken en varianten gaat en dat niet de merken de gemeenschappelijke factor zijn, maar de hoofd-ingrediënten peulvruchten, bonen, aardappels, zoete aardappels en afgeleide ingrediënten hiervan zoals erwten-eiwit, erwtenzetmeel en erwtenvezels.
Lees hier verder.